Храм Светог Апостола Павла – Петроварадин

верски текстови, молитве и акатисти Српске православне Цркве

Покајнички акатист жена које су изгубиле плод у утроби својој

Кондак 1.

Јагње Божије, Ти Који си узео на Себе грехове света, услиши јецај мој и бол срца мога, узми моје тешко бреме грехова, Ти Који си понео немоћи наше, прими у покајању ону која ничице пада пред Тобом, која ти се моли и из дубини душе вапије:

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Икос 1.

Боже и Господе! Твоја је творевина, али авај мени, грех који Адам почини у рају живи у мени и у телу мом, и као робиња усрдно радим како он жели, али Те данас молим:

Смилуј ми се, Творче небеског света!

Смилуј ми се, Саздатељу природе која на земљи живи!

Смилуј ми се, Владару сила Небеских!

Смилуј ми се, Управитељу твари телесних!

Смилуј ми се, Промислитељу свега!

Смилуј се мени, која Ти сузе због грехова мојих приносим!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 2.

Владару Свемилостиви, како да се ја, овако гнусна грешница, усудим да Ти приступим с молитвом, кад сам преступила заповест Твоју, коју си ми Ти заповедио преко Мојсија пророка твог: не убиј. А ја сам убица, и то авај, сто пута немилосрднија од змије, која младунцима својим даје да бар на неко време угледају светлост, а после тога их прождире, а ја сам, проклета, сурово лишила децу своју не само чулне, већ најпре истинске Светлости, Господа нашег Исуса Христа Који нас кроз Тајну крштења просветљује; и ради пролазног телесног спокоја, избегавајући да имам много деце, убила сам их још у утроби својој. Зато се помрачена овим и многим безбројним гресима надам само на милост милосрђа Твог, и смело Ти кличем: Алилуја.

Икос 2.

Речи живота Твоје презревши, Господе, и по вољи срца ишавши од саме младости моје, па све до данашег дана, данас те у покајању зовем, Свемилостиви Спасе мој:

Смилуј се мени, која сам у безакоњима зачета!

Смилуј се мени, у гресима рођеној!

Смилуј се мени, која заповести Твоје не сачувах!

Смилуј се мени, која се благодати Твоје лиших!

Смилуј се мени, која се за спасење своје не бринух!

Смилуј се мени, која упадох у мрежу страсти!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 3.

Шта је добро и лепо него да браћа живе заједно и један другога воле, као што си нам заповедио, Спаситељу наш, јер онај који се на брата свога гневи јесте убица, а ја сам гневом својим превазишла све који од искона беху рођени, па и саме убице, чије су жртве погубљене из различитих разлога, разнога живота и узраста, а ја, проклета, лиших живота оне који су тек добили живот од Тебе, Даваоца живота, којима сам немилосрдно одузимала живот још у утроби мојој, без страха Божијег одбацујући вољу Твоју и дар рађања деце који си Ти благословио. Својом вољом сам чупала из стваралачких руку Твојих невину децу моју и пред очима Твојим их убијала не стидећи се. Али њихова судбина је у десници Твојој, Господе, а грех је мој свагда преда мном. Теби се Једином кајем, и молим Те, Добри, упути стопе моје на пут покајања, да са свим грешницима који су се покајали ускликнем Теби: Алилуја.

Икос 3.

Ти, Који једини знаш људску немоћ, знаш и све грехове моје, грехове младости моје не помени, и од тајних мојих очисти ме, која Ти вапијем:

Смилуј се мени, великој грешници!

Смилуј се мени, закона Божијег преступници!

Смилуј се мени, која завет Твој наруших!

Смилуј се мени, која Теби, Владару мом зло уздарје дадох!

Смилуј се мени, која Ти у покајању у једанаести час дођох!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 4!

Даваоче живота, Царе Небески, дођи и усели се у мене, која сам греховима запрљана и очисти ме од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душу моју, да Ти кличем спасавајући се: Алилуја.

Икос 4!

Изгубих се као овца што пропада, пронађи ме, слушкињу Твоју, Боже мој, која се удаљи од заповести Твојих у непроходну шуму страсти и самовоље, спаси ме, недостојну, која Ти горко једам, молим се и вапијем:

Смилуј се мени, која бреме грехова самовоље носим!

Смилуј се мени, коју обузе гордост!

Смилуј се мени, коју разједа завист!

Смилуј се мени, неправдом испуњеној!

Смилуј ми се, Ти Који не желиш смрт грешника!

Смилуј се мени, убици деце моје!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кодак 5.

Тамо где Ти пожелиш, Свемогући Боже мој, побеђује се и природе поредак, победи греховну природу моју која у мени живи, и наводи ме на грех, јер си Ти Творац свега и Саздатељ природе. Божанском благодаћу Твојом дух прав обнови у утроби мојој, не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога немој одузети од мене, и уништи смртни печат детоубице који заслужих и којим сам запечаћена правосуђем Твојим по шестој заповести закона Твога “не убиј”, и обнови мојим гресима раскинут завет Твој вечни с нама, Господе, и врати ми некадашње врлине, које грехом уништих да Ти смело певам: Алилуја.

Икос 5.

Ко је икада згрешио, као што згреших ја, проклета, нема греха који не починих, нема зла које не замислих у души мојој, али Ти долазим покајаног срца и у сузама, Свемилостиви Господе, вапијући:

Смилуј се мени, неверној слушкињи Твојој!

Смилуј се мени, у гресима окамењеној!

Смилуј се мени, која ближњег мрзим!

Смилуј се мени, која речју и делом вређах!

Смилуј се мени, душом и телом прљавој!

Смилуј се мени, чија је савест спаљена!

Смилуј се мени, детоубици сличној Ироду!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 6.

Зрацима благодати Твоје, Господе, просветли одежду душе моје, Даваоче Светлости, и спаси ме да радујући се запевам Теби: Алилуја.

Икос 6.

Велико је мноштво, Христе, грехова мојих и као ноћ мрачан је сав живот мој, али не губим наду у милосрђе Твоје, Спаситељу мој, и као Давид вапијем Ти:

Смилуј се мени, која у лењости сав живот потроших!

Смилуј се мени, која се не трудим у молитви због грехова мојих!

Смилуј се мени, незахвалној за Твоје благо навођење на покајање!

Смилуј се мени, која закон Твој нисам поштовала и заповести нисам сачувала!

Смилуј се мени, која свет и све што је у свету заволех!

Смилуј се мени, која у испразности светској дане живота свога потроших!

Смилуј се мени, која сам угледајући се на законе века овог и гнушајући се рађања деце које си Ти благословио, убиство починила!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 7.

Према небу управљам поглед и према Теби, Речи Божија, али ме трулежна природа моја вуче на доле, Спаситељу мој. О, Саздатељу неба и земље и свега што је у њима! Подигни ме, да на небеско мислим и ради њега се трудим, да Ти увек победнички срцем и устима певам: Алилуја.

Икос 7.

Очи су моје лукаве и сваке нечистоте прљаве, обмана света увек ме мами, па Те зато и молим, Свеблаги, одврати очи моје да не гледам испразност, да Ти с молбом кличем:

Смилуј се мени, која ватрено жудим да Ти верно послужим!

Смилуј се мени, која желим да Ти се поклоним у духу и истини!

Смилуј се мени, која Ти сузе покајања као жртву за грехове своје приносим!

Смилуј се мени, која Те молим за опроштај због деце коју убих!

Смилуј се мени, која очекујем од Тебе избављење од страсти мојих!

Смилуј се мени, која много плачем због тешких и смртних сагрешења мојих!

Смилуј се мени, убици, која сам крива и пред Божјим и пред људским судом!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 8.

Смилуј ми се, Господе, Спаситељу мој, Који си дошао у свет да грешнике спасиш, од којих сам ја најгнуснија од свих, али Те ипак молим, Свемилостиви Боже мој, управи на мене милост Твоју, услиши уздахе срца мог, прими обиље суза мојих, топле молитве душе, Спаситељу мој, да Ти запевам: Алилуја.

Икос 8.

Разбојничке зле помисли нападоше савест моју уснулу, авај мени, одежду светлу, која ми је дарована на Крштењу због гнусних грехова мојих изгубих, и зато што детоубиство починих немам врлина да се у њих обучем, али ипак покушавам да управим на горе свој поглед који пада ка земљи због мноштва љутих грехова које починих пред Тобом, Господе и кличем Ти:

Смилуј се мени, која смртни грех починих!

Смилуј се мени, и сада у гресима заглибљеној!

Смилуј се мени, препуној сваке гадости!

Смилуј се мени, која сам противприродним пороцима испрљана!

Смилуј се мени, која чистоту девствености своје не сачувах!

Смилуј се мени, која се благочастивог материнства лиших!

Смилуј се мени, која из утробе децу своју пре времена избацих!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 9.

Дај ми реке суза, Боже мој, да плачем због грехова мојих и да ти тако радујући се ускликнем: Алилуја.

Икос 9.

Тело оскрнавих мрским тајнама, душу помрачих неделима својим, немоћно је тело, немоћна је и душа моја. Пред Тобом Јединим Који не памтиш зло, Милосрдним Судијом и Богом мојим ничице падам молећи се:

Смилуј се мени, убици, коју због сећања на судбину убијене деце моје обузима трепет и ужас, и неизрециво чуђење: како ме Милосрдни Господе и Судијо Најправедни трпиш и добро чиниш мени, становници пакла, чак и до овога дана и часа, на сваки начин очекујући моје покајање!

Смилуј се мени, која сам много пута обећавала да ћу се поправити и поново се враћала гресима као пас на своју бљувотину!

Смилуј се мени, која сам велики број убистава починила!

Смилуј се мени, која сам без страха Божијег и мајчинске љубави према деци са свирепошћу дивље звери децу своју растргла!

Смилуј се мени, јер сам вољно грехове своје починила!

Смилуј се мени, која сам дух свој гадним помислима оскрнавила!

Смилуј се мени, јер и сада живот свој у греховима проводим!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 10.

Рањена бих саблазнима света овог и падох на колена пред њим, изабравши погубни пут мрског закона његовог, заборавивши обећања своја, која дадох на Крштењу, и починих један за другим своје преступе, које ми је дошаптавао свет, и на крају дођох до самог врхунца смртних грехова – детоубиства, али, Оче, рашири ми руке у загрљај, Боже мој, пожури, да Ти на крају живота жртву хвале принесем кличући: Алилуја.

Икос 10.

Ни пљачкаши, ни убице, ни лопови нити било ко од непокајаних грешника Царство Божије неће наследити. А ја сваком неправдом и свакаквим одвратним гресима испрљах тело и душу моју, и из душевног ништавила свог падам пред Тобом и кличем:

Смилуј се мени, која сам у Новом Завету благодатног Царства Твог рођена!

Смилуј се мени, која Цркви коју су Ти створио припадам!

Смилуј се мени, даровима Духа Светог запечаћеној!

Смилуј се мени, која сам Твојим Пречистим Телом и Животворном Крвљу васпитавана!

Смилуј се мени, у Христа крштеној, у Христа обученој!

Смилуј се мени, која сам сва ова доброчинства одбацила и порочни живот изабрала!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 11.

Даруј ми, Господе и Владару живота мог, дух чедности, јер сам саму себе од младости лишила врлина, у потпуности пала у ропство страсти, дух и душу оскрнавила и тело развратила. Боже милости и милосрђа! Немој се гнушати и очисти мене, тако гнусну грешницу, Твоје сам створење, смилуј ми се и очисти ме од сваке нечистоте тела и духа и удостој ме да Ти смело певам: Алилуја.

Икос 11.

Наду срца мог које се у Тебе узда, не одбаци, Господе, и не посрами ме пред анђелима и људима на праведном и Страшном Суду Твом, не осуди ме тада по делима мојим, већ ми по милости Твојој опрости све грехове моје, мени која Ти вапим:

Смилуј се мени, срца нечистог!

Смилуј се мени, која падох у ропство демона!

Смилуј се мени, у гресима рођеној, Крштењем омивеној, која поново у безакоња падох!

Смилуј се мени, која има смрадне чиреве на души због падова у грех!

Смилуј се мени, која због тешких и смртних грехова у очајање тугомору и очајање падох!

Смилуј се мени, која сваки грех починих и која сам сваке казне достојна!

Смилуј се мени, Саздатељу мој, и у покајању прими мене палу!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 12.

Ширином љубави Твоје, Боже мој, покриј све грехове безакоња мог, прими и покајање моје да из љубави према Теби увек кличем: Алилуја.

Икос 12.

Младост моја прође у безумљу мом, читав живот потроших у гресима, у лењости и не марећи за покајање, али ме старост моја због ужаса смрти и неминовног Суда Твог приведе покајању. Не одбаци ме, Спаситељу мој, која сам у једанаести час дошла у Очински загрљај Твој и која у покајању кличем:

Смилуј се мени, јер крв невине деце моје вапије к Теби сведочећи о томе да их ја убих!

Смилуј се мени, Боже мој, Тријединствене природе!

Смилуј се мени, Господе, Ти чије је милосрђе предивно!

Смилуј се мени, Владико, који дуго трпиш наша сагрешења!

Смилуј се мени, Царе Свети, Који немоћи исцељујеш!

Смилуј се мени, Ти Који љубављу обилујеш и Који и очајне грешнике Својом љубављу грејеш!

Смилуј се мени, Свемогући, Који си понео немоћи наше!

Господе мој, Господе, радости моја, смилуј се мени палој!

Кондак 13.

Појавиће се знамење Сина Човечијег на небу, у дан онај страшног и другог доласка Судије живих и мртвих, Сина Божијег Пречасни и Животворни Крст. Тада ће заплакати сва племена земаљска. О, Исусе Христе, Спаситељу у Сидијо наш, и Цару свих! Дај ми пре тог дана сузе покајања да плачем топло због злих мојих и погубних дела, којима своју душу мрском учиних и Твоју Пречисту Крв Завета Твог горко увредих! Да тада са анђелима и са свим светима и праведнима Теби појем: Алилуја. (овај кондак се чита трипут, а онда икос 1. и кондак 1.)

МОЛИВА ГОСПОДУ НАШЕМ ИСУСУ ХРИСТУ

О Боже, Премилостиви Исусе Христе, Искупитељу грешних, Ти си ради спасења рода људског оставио, Свемислотиви, преславна Небеса и дошао да живиш у ову многогрешну долину плача. Ти си узео на Божанска рамена Твоја немоћи наше, и понео си болести наше; Ти си, о Страдалниче Свети израњаван био због грехова наших и мучен због безакоња наших, и зато Ти и ми, Човекољубиви, узносимо наше смирене молбе: прими их, о Преблаги Господе, и снисходљив буди према немоћима нашим и грехова наших не помени, и гневну намеру да нам достојно даш по делима нашим одврати од нас. Ти Који си Крвљу Твојом Свечасном обновио палу природу нашу, обнови, Господе Исусе Христе, Спаситељу наш, и нас, који смо у трулежи грехова и утеши срца наша радошћу свепраштања Твог. С јецајем и небројеним сузама покајања падамо ничице пред стопе Твог Божанског милосрђа: очисти нас све, Боже наш, Божанском благодаћу Твојом од свих неправди, безакоња живота нашег да у светињи Твог Човекољубља узнесемо хвалу свесветом имену Твом, са Оцем и Преблагим, и Животворним Духом, сада и свагда и увекове векова. Амин.

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ ВЛАДАРКИ БОГОРОДИЦИ

Молосрђа двери отвори нам, Благословена Богородице, да не погинемо ми који се у Тебе уздамо, већ да се избавимо Тобом од невоља, јер си Ти спасење рода хришћанског. Радуј се, Једина Пречиста Мати Јединог Творца, Господа, Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа! Буди ми Заступница у дан страшног суда кад станем пред Престо Нелицемерног Судије, како бих се огњене казне и мука избавила молитвама Твојим, Једина Благословена. Пресвета Богородице, спаси нас!