Нови Завет

Господа Нашег Исуса Христа

по преводу Вука Стефановића Караџића

Јеванђеље или еванђеље (грч. ευαγγέλιον, хебр. בשורות טובות  – „добра вест, блага вест“; стсл. благовѣствованиѥ) је хришћански религијски спис који описује живот и учење Исуса Христа. Ова четири канонска еванђеља главни су извор података о Господу нашем Исусу Христу.

Дела апостолска

Дела Апостолска (грч. Πράξεις των Αποστόλων) је књига из канона Новог завета која приповеда о томе како је Исусова порука почела да се проноси Римским царством.

Посланице

Посланица или епистола је јавно писмо упућено једној особи или групи људи. Познате су новозаветне посланице апостола упућене хришћанима.

Sveti Jovan Bogoslov

Откровење или објава (грч. Ἀποκάλυψις апокалипсис – подизање вела) је деловање којим Бог открива себе створеноме свету. Божанско откривање не треба да се схвати само као саопштавање учења, јер се Бог открива и преко дела, догађаја, знакова и чуда.

Грчка реч апокалипса се данас најчешће користи у значењу смак света.

Књига Откривења, позната и као Откровење Јованово (грч. Ἀποκάλυψις) је део Новог завета. Садржајно, сва је усмерена ка будућности. Док Књига постања, на првим страницама Библије, доноси химну о стварању, Откривење, као последња књига Светог писма, закључује Библију визијом Новог Света, Новог Неба и Нове Земље. Као ниједна књига Библије, Откривење је било најразличитије тумачено због апокалиптичке форме, што је у ново време довело до појава хришћанских секти на западу.